Taalontwikkeling

Op deze manier leert jouw baby het begin van taal.

In het begin gaat je baby nog niet bewust communiceren. Als ouder reageren we achter alsof dat wel zo is en het is net deze reactie, die later ervoor zal zorgen dat het kind dit wel bewust begint te doen.
In de eerste maanden communiceert een baby op basis van reflexen. Hij huilt, lacht, kijkt je aan, kijkt weg, beweegt of maakt geluid. Hij geeft hiermee zijn lichamelijke behoeften aan en reageert op dingen in zijn omgeving.

Ook kunnen heel jonge baby’s al eenvoudige mond- en tongbewegingen imiteren.

4 maanden : raakt de baby steeds meer geïnteresseerd in anderen.

Hij begint zelf ook klanken te maken en met zijn stem te spelen. Hij vindt het erg leuk om zichzelf te horen . Zo maakt hij contact met je, maar hij oefent meteen zijn lippen, tong en mondspieren. Door te lachen en te brabbelen merk je dat hij tevreden is, geniet, of een knuffel van je wil. Als je daarop reageert, beseft hij dat hij op die manier jouw aandacht kan trekken.

Als je als ouder deze bewegingen, geluiden en blikken van je baby bestudeert, snap je beter hoe hij zich voelt en wat hij wel of niet prettig vindt. Baby’s hebben al vanaf hun geboorte gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen om zich uit te drukken.

Als er niet wordt gereageerd op zijn subtiele contactpogingen, zal een baby ‘vragen’ door te huilen. En ook dat doet hij op verschillende manieren. Oplettende ouders weten steeds beter wat de bedoeling is: honger, moe, aandacht vragen (‘ik ben wakker!’), verveling, pijn, ‘ik heb het koud’ (of te warm), noem maar op.

Als je samen met je kind om-de-beurt geluid gaat maken, komt het beurt-wisselen al in deze vroege fase van de taalontwikkeling op gang. Dit is een belangrijke vaardigheid in het voeren van gesprekjes met mensen om je heen.

6 à 7 maanden : begint je baby te brabbelen. Je hoort dan lange reeksen van medeklinkers en klinkers,

die eindeloos worden herhaald, zoals ‘dadadada’ en ‘mamamamama’ of ‘papapapa’ En soms klinkt het al alsof hij ‘papa’ of ‘mama’ zegt in zo’n brabbelreeks.

8 maanden : Dan gaat de baby opzettelijk communiceren. Hij begrijpt het verband tussen zijn gedrag en jouw reacties.

Hij realiseert zich dat hij zich het best direct tot jou kan wenden als hij iets wil hebben of gedaan wil krijgen. Zo kan hij vragen om een spelletje, troost zoeken of protesteren.

Je kind leert enkele simpele gebaren te gebruiken, zoals wijzen, nee schudden en zwaaien. Als hij dit gaat combineren met geluiden en blikrichting, kun je steeds makkelijker begrijpen wat hij probeert te zeggen.
Je kind begrijpt enkele namen van personen en voorwerpen uit zijn omgeving, maar heeft hierbij nog veel aan de hele context. Je moet hem hierbij ook nog wel een beetje op weg helpen, door te wijzen, te bewegen en je intonatie te gebruiken.

Posted in: Meer Tips