Bij de grote peuters

  • Hoe ziet de wereld van onze grote peuters eruit?
  • Welkom in het oerwoud ! Zodra jullie kleine spruit zijn eerste stapjes zet en klaar is om over te gaan naar een volgend groepje, kunnen jullie naar onze peuterklas gaan op het gelijkvloers. Hier bevindt zich de wereld van de grote peuters! Uw kind kan er zich uitleven en weer nieuwe dingen ontdekken. Deze ruimte is verdeeld in verschillende hoekjes, zodat uw kind er samen maar ook ongestoord alleen kan spelen. De leeuw waakt over onze poppenhoek .De kindjes kunnen er mama en papa nadoen en voor hun poppenbaby’s zorgen of iets lekker klaarmaken in hun keukentje. Bij de olifanten bevind zich onze autohoek. Hier kunnen ze rondrijden met verschillende autootjes en grote vrachtwagens. In de piratenboot spelen ze met de figuurtjes van “Little people”. Op de tafeltjes zullen er andere setjes van “Little people” worden aangeboden, zodanig dat ze zich niet snel zullen vervelen! Bij de tijger vind je onze vertelhoek. Er staan zeteltjes aangepast aan hun leeftijd en er liggen kussens. Hier verzamelen we elke ochtend en beginnen we aan onze dag. We gaan er liedjes zingen en luisteren er ook veel naar verhaaltjes.
   We vinden het belangrijk dat de kinderen voldoende afwisseling krijgen maar toch niet terecht komen in een chaotische ruimte. Daarom kiezen we ervoor om ze telkens te laten spelen in 2 verschillende hoeken. Wanneer we aanvoelen dat de betrokkenheid niet meer hoog is, ruimen we op en bieden we hen iets nieuw aan om mee te spelen.
  • Regels in Toverland
  • Uw kind zal leren wat mag en wat niet mag . Door te spelen leert uw kind zichzelf en de wereld rondom hem kennen en daar willen wij in Toverland graag alle mogelijkheden toe bieden. Bij dit leerproces horen echter ook bepaalde regels. Je kind zal leren wat mag en wat niet mag. Zo zal elk kindje ook leren om “dank u” te zeggen als het iets krijgt. Elk kind doet wel eens iets wat niet mag en daar zullen wij zeker gepast op reageren. Zolang het kind niets doet wat gevaarlijk is voor zichzelf of voor anderen, zal storend gedrag genegeerd worden en positief gedrag aangemoedigd. Als een kind een ander kind pijn doet of wanneer negeren niet werkt, zullen wij het kind even tot rust laten komen aan de kant van de speelruimte. Hier kan hij of zij even nadenken over wat er gebeurd is. Hierna is het even belangrijk om de tijd te nemen en het weer goed te maken! Een knuffel of een lief woordje doet het boze gedrag al snel vergeten. Positief gedrag wordt steeds aangemoedigd waardoor ander gedrag minder tot uiting zal komen.
  • Zelfstandig worden is groot worden!
  • Onze kindjes worden aangemoedigd om zoveel mogelijk dingen zelf te doen. Dit begint op een heel speelse en eenvoudige manier met het zingen van een liedje. Het kind mag dan al eens proberen om zelf de kousjes uit te doen of iets wat ze makkelijk kunnen leren. Ook als we aan tafel gaan mogen onze grote peuters heel wat zelf doen. Ze krijgen een doek en mogen de tafel vegen, zetten hun beker zelf op tafel, gooien na afloop hun slabbetje in de wasmand, enz.. Aan tafel gaan ze leren om zelfstandig te eten en te drinken met materiaal aangepast aan hun ontwikkeling. Zo worden ze op een speelse manier groot!
  • Leren over dieren
  • In Toverland werken we met een prentenboek dat de verantwoordelijke Kim Aertgeerts zelf bedacht heeft. Als je in de winkel een prentenboek zoekt waarin dieren afgebeeld staan, dan zijn de prentjes erin meestal niet realistisch of er staat niets veel leuks in om te vertellen. Als je dat wel graag wil aanbieden, dan is er nog altijd de mogelijkheid om met echte natuurboeken te werken. Kindjes vinden dat meestal maar saai omdat er niets leuks aan is. De teksten zijn veel te moeilijk voor hun en boeien zelden. Hierop heeft Kim iets gevonden. Wij werken met prenten van dieren die realistisch zijn en waarmee het kind iets bijleert op een speelse manier.
   Hoe ? Wel op de achterkant van de prenten staan enkele weetjes over dit dier, maar in de vorm van een leuk rijmpje! Zo kunnen wij de prenten tonen aan de kindjes en ze op een speelse manier iets bijleren door het gedichtje te lezen.
  • Dutjestijd!
  • Van al dat spelen wordt uw kindje wel eens moe en dan is het tijd voor een dutje. We bouwen de drukke sfeer van het spelen op een rustige manier af en geven we aan de kinderen een duidelijk seintje, zodat ze weten dat het tijd is om een dutje te gaan doen.

Zo worden ze op een speelse manier groot!

sidebar