Voeding

  • Voor de allerkleinsten tot de leeftijd van 4 maanden : Flesvoeding of Borstvoeding

Een kindje jonger dan 4 maanden zal bij ons altijd een flesje aangeboden krijgen. Vanaf de leeftijd van 4 maanden starten wij met het geven van de eerste groentehapjes.

Geef nooit een klaargemaakte fles mee naar de opvang. Borstvoeding die afgekolfd is kan wel. Onze verzorgsters maken het flesje dan op het moment dat het kindje ernaar vraagt, zodat er niets van de voedingswaarde verloren gaat.
Flesvoeding kan je meegeven in doseerpotjes met de juiste hoeveelheid voeding er reeds in, of u kan altijd de doos met poeder meebrengen.

Wij hebben zelf verschillende soorten flesjes in voorraad. Breng dus geen flessen of spenen mee naar de kinderopvang.

Voor de baby’s die nog moeten wennen aan de overgang van de borstvoeding naar de flesvoeding zijn er flessen van Tommee tippee en Difrax. Zo kunnen ze nog min of meer zelf hun eigen tempo bepalen. Voor de baby’s die al wat sneller willen drinken, zijn er flessen van Avent.

  • Vanaf de leeftijd van 4 maanden : warme gezonde en vooral verse maaltijden!

Zodra een kindje de leeftijd bereikt van 4 maanden gaan we de eerste keer groenten aanbieden in de vorm van gemixte groente – papjes. Totdat uw kind 100gr opeet, zal het steeds nog een flesje aangeboden krijgen achteraf. Zodra uw kindje mee dan 100 gr kan opeten, is een flesje niet meer nodig en krijgt het enkel nog een beetje water te drinken achteraf. Hoe groter uw kindje wordt, hoe groter onze porties worden. Elke portie wordt aangepast aan de ontwikkeling van elk kind.

Als uw kindje de leeftijd bereikt van 6 maanden zal er vlees, vis of gevogelte toegevoegd worden aan de maaltijden. We houden ook steeds de ontwikkeling van uw kind goed in de gaten en begeleiden hem of haar hierbij stap voor stap.

Zo gaan we van gemixte voeding naar geplette voeding en uiteindelijk naar het eten van stukjes.

Het ritme in Toverland

Onze allerkleinsten hebben geen vast ritme en bepalen zelf wanneer ze hun flesje aangeboden krijgen. Hoe groter de kindjes worden, hoe meer we gaan proberen hen een vast ritme aan te leren. We vragen dan ook om er rekening mee te houden dat onze warme maaltijden bij de kleintjes aangeboden worden tussen 10u en 11u. Onze grote peuters eten tussen 11u en 12u. Op deze manier blijft er voldoende tijd over om nog iets leuks te gaan doen met onze kindjes en om hen dingen aan te leren.

> Tussen 7u en 9u:
De grote peuters die er dan al zijn, krijgen een ontbijt aangeboden. Ze gaan in hun ruimte samen rond de tafel zitten en eten een boterhammetje(met choco, confituur of beleg). De peuters die al kunnen zitten zonder steun nemen plaats op de stoeltjes aan de tafeltjes en de kleintjes zitten in de eetstoelen.

> Tussen 10u en 12u:
Onze kindjes krijgen een gezonde warme maaltijd. Tant’Yvette , de moeder van Kim en Nonkel Tjen , de vader van Kim zorgen ervoor dat er elke dag gekookt zal worden met verse ingrediënten. Er is altijd een afwisseling tussen pasta, aardappelen of rijst en tussen vlees, vis, gevogelte of een eitje. Onze grote peuters krijgen elke dag weer een bekertje met verse soep te drinken. Een lekkere manier om wat extra groenten aan te bieden! In Toverland zal uw kind kennismaken met heel wat verschillende smaken. De warme maaltijd is altijd aangepast aan de leeftijd van het kind en zal ook afhankelijk van de ontwikkeling van uw kind gemixt, geplet of in stukjes worden aangeboden. Kinderen worden gestimuleerd in het zelfstandig eten en drinken uit een flesje of een tuitbeker.

> Tussen 14u en 16u:
Zodra de kindjes wakker worden na hun middagdutje is het tijd om weer aan tafel te gaan en te genieten van een vieruurtje. Er is verse fruitpap voor de kleintjes , samengesteld uit verschillende soorten fruit. Dit kan gaan van appel, peer, banaan tot meloen, mango, kaki, enz.. Ook op deze manier zal uw kindje reeds op jonge leeftijd heel wat verschillende smaken leren kennen. Voor onze grote peuters is er ook een gezond tussendoortje . Onze grote kindjes krijgen een boterhammetje aangeboden met elke keer een andere soort beleg er op en verse stukjes fruit. Elke dag zorgen we er ook weer voor dat ze verschillende soorten fruit aangeboden krijgen. Maar soms krijgen ze ook weleens iets anders aangeboden zoals yoghurt, verse kaas met fruit, pannenkoeken of wentelteefjes. Suiker zal zoveel mogelijk vermeden worden en vervangen worden door zelfgemaakte confituren, zoete stukjes fruit en kindvriendelijke producten. Onze kinderen worden wel eens verwend, maar dan op een gezonde manier!

> Na 18u:
Voor de kinderen die laat blijven zijn er altijd nog boterhammetjes die zij kunnen opeten of een bekertje soep te drinken.

Het is de bedoeling dat als ze honger hebben, er altijd wel iets gezond zal aangeboden worden. Elke dag zal uw kind andere smaken ontdekken in Toverland en op die manier hopelijk leren te appreciëren.

sidebar